Krentenbaard (of toch niet?!)

Afgelopen woensdag viel het me voor het eerst op. Een klein rood plekje op Ayden zijn buik, ter hoogte van zijn navel. Het leek een onschuldig muggenbultje met in het midden een ‘prikplekje’. Ayden leek er geen last van te hebben, dus ik bestede er verder weinig aandacht aan. ’s Avonds keek ik er nog een keer naar en het was wat roder, maar ik dacht dat hij er misschien aan gekriebelt had. Donderdag werd het plekje groter en leek wel alsof het ging vervellen. Op een gegeven moment zag het eruit alsof er een blaar had gezeten waar je het velletje vanaf hebt gehaald, maar dan niet nattig. De randjes waren wat schilferig. Dit zag er niet meer uit als een normaal muggenbultje, even googlen dus maar. Ik kwam op 2 dingen uit, ringworm, of krentenbaard. Na uitvoerig allerlei (immens smerige!) foto’s te hebben bestudeerd, leek het eigenlijk op geen van beide. Ringworm heeft aan de buitenkant een rode ring en in het midden gewoon normale huidskleur, en krentenbaard is veel korsteriger en nattiger. Voor de zekerheid wel even de huisartsenpost gebeld of 1 van de 2 toevallig kwaad zou kunnen voor buikbaby, dit was niet het geval. We besloten de nacht af te wachten en kijken wat het plekje zou doen, mocht het hetzelfde blijven of erger worden, dan zouden we vrijdag naar de dokter gaan. 

Vrijdagochtend werd Ayden wakker met nog zo’n soort muggenbult op zijn wang. Groter dan hoe de ander begon, maar het leek wederom een muggenbult waar flink aan gejeukt was. Aangezien het plekje op zijn buik toch wat nattig was geworden, maakten we een afspraak bij de dokter. Natuurlijk liep ze gigantisch uit en 45 minuten met een overactieve dreumespeuter in de wachtkamer is geen pretje. Helemaal omdat de deur van de praktijk open stond en meneertje constant naar buiten rende. Ach, kon papa meteen mooi aan zijn conditie werken, zo vlak voor de start van het voetbalseizoen. Toen we eindelijk naar binnen mochten, wierp de dokter 1 blik op zijn buik en zei meteen dat is krentenbaard. Toen ze vroeg of er nog meer plekjes waren, zei ik die op zijn wang. Ze dacht dat dat een insectenbeet was, en toen ik vertelde dat het andere plekje exact zo begonnen was, keek ze nogal verbaasd. Het kon dus naast krentenbaard ook een reactie zijn op een insectenbeet en dat het plekje op zijn buik gewoon ontstoken was geraakt. We kregen wel een receptje voor een anti bacterieel zalfje mee, diegene die je ook krijgt bij krentenbaard, omdat het in beide gevallen zou helpen. Prima, wij smeren wel 3x per dag. 

Na zijn middagslaapje vrijdag, zag ik weer een klein rood plekje op zijn rechter onderarm, maar ik pletterde vlak daarna ook een mug op zijn kamer, die hem sowieso geprikt had, aangezien de muur spontaan rood kleurde. Nog steeds onduidelijkheid. 

Ondertussen is het zaterdagavond en is er net nog 1 plekje bij gekomen op zijn zij. Hij heeft heel de middag in zijn blote bast buiten gelopen, dus hij kan makkelijk gestoken zijn. De plekjes die hij had zien er wel beter uit, minder rood en ook kleiner. Ook het plekje op zijn buik lijkt al minder ontstoken. We zullen zien hoe hij morgenochtend wakker wordt. Het belangrijkste is, dat hij er geen last van heeft, of het nou krentenbaard is, of gewoon mega muggenbulten. 

Advertenties

4 thoughts on “Krentenbaard (of toch niet?!)

 1. Marijke schreef:

  Ik en mijn kinderen hebben ook krentenbaard gehad, niets zo pijnlijk en vervelend! Bij mijn zoon ontstond het vanuit zijn waterpokken (vooral op zijn hoofd, gelige korstige plekken). Wat je zegt komt me wel bekend voor, litteken achtig. Ik was zó bang dat mn dochter dit zou overhouden, maar is gelukkig weggegaan. Zat tussen neus en bovenlip. Auw! Hoe gaat t nu met Ayden? Jullie niets overgehouden? Ik en mijn ex hadden het ook gelijk.. Super besmettelijk!

  Like

 2. Barbara schreef:

  Hoi, ik herken je verhaal. Bij onze zoon Ontwikkelde zich het hetzelfde. De huisarts dacht krentebaard maar twijfelde ook tussen krentebaard en ringworm. gaf ons die zalf mee voor krentenbaard. Ik twijfel nog wel of het toch geen ringworm heen. maar ook werd ik wakker van een mug en dacht ineens..zou dat ook kunnen? Mijn vraagje…weet je nou wat het bij jullie zoon was? En hoe gaat het nu?

  Like

  • Roos' Blog schreef:

   Hoi Barbara, hier is nooit duidelijk geworden wat het precies was, ik denk alleen dat het geen krentenbaard is geweest aangezien dat zich (normaal gesproken) in razend tempo verspreid over het lichaam. Hij kreeg nog wel wat rode plekjes op zijn gezicht, die eruit zagen als hele grote muggenbulten, maar die hebben zich nooit zo ontwikkeld als het plekje op zijn buik en na 3 dagen zagen ze er uit als kleine muggenbultjes/puistjes. Het plekje op zijn buik is nog steeds wat anders gekleurd dan de rest van zijn buik, maar lijkt een beetje soort litteken wat vanzelf zal vervagen na verloop van tijd.
   Wij hebben wel 1,5 week alle plekjes (muggenbulten?) ingesmeerd met die zalf, antibacterieel kan nooit kwaad als ze ergens zo op reageren ;). Hopelijk valt t bij jou zoon ook mee en is hij snel van de plekjes af!

   Like

Ik hoor graag wat je er van vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: