Roken

Terwijl ik uit het raam van de trein naar het station kijk, zie ik een jongen van een jaar of 15/16 een peuk opsteken. Ik bedenk me dat het er echt heel stom uit ziet, zo’n jong jochie, met een peuk in zn mond. Nou mag ik niet oordelen, ik heb zelf ook gerookt en ben daar ook al vroeg mee begonnen. Toen ik een jaar of 14 was rookte ik mn eerste sigaretje. Niet omdat ik het stoer vond, want nee toen wist ik al dat roken alles behalve stoer was. Ik begreep niet waarom mensen begonnen, helemaal omdat iedereen zei dat t zo smerig smaakte in het begin. Ik vroeg aan een aantal rokers, waarom ze nou rookte. ‘Omdat het zo lekker ontspannend is’, was het antwoord wat ik kreeg. Nou daar had ik wel oren naar, als puber zijnde was ik gigantisch druk, soms zelfs zo erg dat ik er mezelf mee irriteerde. Dan ben je ècht druk, kan ik je vertellen. Nu, jaren later, weet ik dat het keiharde onzin is, dat roken ontspant. Je krijgt dat gevoel alleen maar omdat je, jezelf verwijderd uit je (stress)omgeving en even een momentje voor jezelf neemt, heeft roken helemaal niks mee te maken. Roken geeft je zelfs meer stress, want je lichaam vraagt na zoveel uur om een nieuwe nicotineshot, en dat zorgt voor stress.
Op mijn 22e ben ik gestopt met roken, Mark en ik waren bezig met zwanger worden, en daarnaast was ik het ook gewoon een beetje zat. Ik had elke keer wel zin in een sigaret, maar als ik er dan één op stak, viel het elke keer tegen en maakte ik m snel weer uit. Onzin dat ik nog rookte en dus stopte ik, na bijna 8 jaar (waarvan 6 jaar ‘fulltime’). Het eerste jaar ging me heel erg makkelijk af, had er totaal geen moeite mee en de zin om te roken was helemaal weg. Natuurlijk scheelde het dat ik zwanger was in die tijd, want zwanger en roken is voor mij een hele grote no go. Jammer genoeg begon het afgelopen zomer soms toch te kriebelen. Helaas heb ik ook wel eens, sporadisch, toegegeven aan de rookkriebels. Gelukkig ben ik er nu alweer een hele tijd klaar mee, en dat hoop ik ook zo te houden. Roken is nou eenmaal een hardnekkige verslaving, eens een roker, altijd een roker. 

Wat ik me nu af vraag, of ik er ook zo stom uitzag, toen ik een jaar of 15/16 was met een peuk in mn mond. Toen vond ik het de normaalste zaak dat veel jongeren van 15/16 rookten, ook zelfs nog jonger dan dat, en vond ik het er ook niet gek uit zien. Nu ik ouder word (ouder, zegt ze met dr 24 jaartjes jong), valt het me op en vind ik het er pas ‘normaal’ uitzien vanaf een jaartje of 21. Waarschijnlijk zag ik er net zo debiel uit, als die jongen op t station, totaal onwetend en niet echt beseffend wat roken met je lichaam doet. Iedereen weet heus wel dat roken slecht is, maar tussen iets weten of het echt beseffen zit een groot verschil. 

Ik zal mensen die roken niet veroordelen, want ik weet dat als je eenmaal verslaafd bent, het gigantisch veel moeite kost om de gewoonte af te leren. Ik zeg ook niet dat ik nooit meer zou roken, zo heb ik altijd geroepen dat als ik 80 jaar oud en alleen over ben, ik weer ga roken en elke avond wijntjes ga drinken, dan maak ik van mijn laatste jaren een feestje. 

Ik hoop dat Ayden nooit gaat roken, maar verbieden kan ik het hem niet. Uitleggen wat voor gevolgen het heeft wel, en mijn ervaring delen ook. Ach wie weet is tegen de tijd dat Ayden oud genoeg is om het te kunnen kopen al verboden geworden om te roken. Ik maak me er in ieder geval nog niet druk om, en verbaas me er voor nu alleen nog maar over hoe stom het er wel niet uit ziet, zo’n broekie met een peuk. 

Advertenties

One thought on “Roken

Ik hoor graag wat je er van vindt!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: