Dubbeltand

Vorige week moesten we naar de tandarts. Gelukkig vinden we dat beiden geen probleem. Ons is aangeraden, Ayden elk tandarts bezoek mee te nemen zodat hij alvast kan ‘wennen’. Ik kan me voorstellen dat het allemaal nogal overweldigend is voor zo’n kleintje. De felle lampen, een grote bewegende stoel, en een meneer die in papa’s en mama’s mond loopt te wroeten. Pas rond hun tweede jaar gaan de meeste kindjes voor het eerst op de stoel en mag de tandarts in hun mond kijken.
Toch wilde ik dat de tandarts even naar zijn tandjes keek. Gewoon op de klapstoel bij papa op schoot. Toen Ayden zijn tweede tand doorkwam, dachten we eigenlijk dat nummer 2 & 3 tegelijk doorkwamen. Er zaten vlak bij elkaar twee puntjes met een stukje ertussen. Nu de tand eenmaal door is, is het één tand met een grote gleuf erin. Omdat de tand veel breder is dan zn eerste tandje was ik een beetje bang dat het al zijn ‘grote mensen’ tand was. Dit bleek niet het geval. Ayden heeft een dubbeltand. Op een bijzondere plek volgens de tandarts.

20131021-223520.jpgmeneer houdt niet van mondfoto’s

Een dubbeltand ontstaat al in de baarmoeder. Tijdens de ontwikkeling van het gebit, zijn er twee tandjes aan elkaar gegroeid. Een ‘foutje’ van moeder natuur zeg maar. Het hoeft niks te betekenen voor de rest van t melk gebit, of voor zijn ‘grote mensen’ gebit. Ik ben wel benieuwd of er nu nog een tandje naast komt, of meteen zijn hoektand. De tandarts kon me dat ook niet vertellen, hij zei dat dat verschilde per persoon. Bijna wilde ik een gebitsfoto afdwingen, maar ik vond dat toch wel heel erg zielig voor Ayden. Ik zal gewoon geduld moeten hebben, eerst met het doorkomen van de rest van zijn melkgebit, en daarna tot aan zijn 12e tot hij alles gewisseld heeft.

Ik denk dat als alles ‘normaal’ verlopen was rondom de geboorte van Ayden dat ik me er niet zo druk om had gemaakt. Maar nu maakt het me angstig om te horen dat er tijdens de aanleg al iets fout is gegaan. Wat als er nog meer in de aanleg fout is gegaan? Natuurlijk, als dat zo is dan dealen we daar ook wel weer mee, maar toch. Het maakt me onzeker en dat irriteert me.
Die tand kan me verder niet schelen hoor, het valt (nog?) helemaal niet op, en ik vind Ayden toch wel prachtig zoals hij is. Al is heel zn gebit aan elkaar gegroeid, blijft hij de mooiste vent van de wereld (sorry Mark). En t scheelt weer in de flosdraad kosten (grapje!).

P.s we hadden beiden geen gaatjes, jippie!

Getagged , , , ,

11 thoughts on “Dubbeltand

  1. Esther schreef:

    Ik zocht zojuist op “dubbeltand” en kom hier bij jouw blog terecht. Mijn dochter (een van een tweeling) heeft namelijk ook een dubbeltand onderin. Een van haar voortanden. Ik had vandaag een foto meegenomen naar de tandarts om te vragen wat dit is. Vandaar dat ik voor het eerst met de term dubbeltand in aanraking kwam. Onze tweeling is ook veel te vroeg geboren, bij 27,6 weken. Onze zoon (haar tweelinbroertje) heeft al veel meer tanden en geen dubbeltand. Apart fenomeen dus…

    Like

  2. ilse schreef:

    Ik zat te Googlen en kom toevallig op jou site terecht. Mijn dochtertje heeft ook een dubbeltand!

    Like

    • Roos' Blog schreef:

      Wat leuk dat je via goolge op mijn site terecht kwam! Waar heeft jou dochter een dubbeltand? Ik blijf het bijzonder vinden.

      Like

      • ilse schreef:

        Ik Google op dubbeltand baby en je staat bovenaan!
        Mijn dochtertje heeft het links onder. De tandarts noemt het een museumstuk 😊
        Het is heel bijzonder, maar de arme meid had veel pijn toen die Door kwam

        Like

  3. […] Meneer wilde ook graag een close up van zijn bijna doorgekomen laatste hoektand. Op deze foto zie je trouwens ook goed zijn dubbeltand. […]

    Like

  4. betekst schreef:

    Wat bijzonder … Ik heb weleens in Teuns mond gekeken en bij hem vind ik zijn kiezen heel breed. Het is net alsof ze 25% te groot zijn. Nu heb ik er nog niets mee gedaan, maar nu ik dit zo lees ben ik toch benieuwd. Teun is ‘gewoon’ met 38 weken geboren. Als het over Gijs zou gaan, denk ik dat ik me ook een kleine zorg zou maken. Misschien kun je even contact opnemen met de neo? Vinden ze vast prima en misschien stelt het je gerust.

    -x- Bertine

    Like

    • Roos' Blog schreef:

      Zeker bijzonder hihi, helemaal omdat als t voorkomt t meestal de voortanden of kiezen zijn! Ik ben benieuwd of de kiezen nou ook echt groter zijn, of dat ze gewoon groot lijken in een klein mondje ;).
      Misschien kan ik de neo idd wel eens bellen, gewoon om te vragen of het vaker voorkomt bij te vroeg geboren kindjes.. Want t hoeft er natuurlijk niks mee te maken te hebben, maar als ik ff ga ‘doem’ denken dan denk ik wel, zou er nog meer mis zijn gegaan in de aanleg van iets..
      De zorgen van een mama, pffft haha!
      Thx voor de tip!
      Xx

      Like

      • betekst schreef:

        Als er al in de aanleg iets mis is gegaan, dan zijn denk ik de botten sterker!

        Like

      • Ashli schreef:

        Ik zocht op tweelingtand en kwam op jouw blog terecht. En laat nu onze zoon met een dubbeltand onderaan ook Ayden heten 🙂
        Ik ben benieuwd of de melktanden van jullie zoon al gewisseld zijn en vooral of die ene tand terug als dubbeltand doorgekomen is.

        Like

      • Roos' Blog schreef:

        Hoi! Wat toevallig zeg! Mijn Ayden is ondertussen al 10, en heeft bijna alles al gewisseld, ook zijn dubbeltand. Er zijn gewoon 2 losse tanden voor terug gekomen ☺️.

        Like

      • Ashli schreef:

        Oh zo goed 🤩 hopelijk krijgt mijn Ayden er later ook 2 losse tanden voor. Thnx voor je snelle reactie ❤

        Like

Ik hoor graag wat je er van vindt!